Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Hava Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla toplantı yaptıklarını söyledi.
Bu toplantıda 2015 yılında kutsal topraklara gidecek hacı adayları için sağlık yol haritasının belirlendiğini ifade eden Hatipoğlu, "Bu yol haritası, adaylar hacca gitmeden önce başlamakta ve dönüşlerinden 14 gün sonrasını kapsamaktadır. Kutsal topraklara giden ilk hacı adaylarımıza mecburi olan menenjit (meningokok) aşılarını zamanında ücretsiz yapılmıştır. Dünyada yurtdışına çıkan vatandaşlarına ücretsiz koruyucu aşı yapan tek ülke, Türkiye'dir" diye konuştu.
- 33 havalimanında sağlık ekipleri oluşturuldu
Hatipoğlu, belirlenen sağlık yol haritası çerçevesinde MERS-CoV enfeksiyonu broşürlerinin hacı adaylarının çantalarına yerleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"TÜRSAB başta olmak üzere kutsal topraklara yolcu götüren seyahat acentelerinin yetkililerine, hacı adaylarımızın sağlık yol haritasıyla ilgili eğitim verilmiştir. Bu eğitimde hacı adaylarımızın, kutsal topraklara gitmeden önce aile hekimlerine uğrayıp sağlık muayenesinden geçmeleri, eğer kullandıkları ilaçları varsa onları yazdırmaları önerildi. Genel Müdürlüğümüzce ülkemizden hacca gidilecek 33 havalimanında sağlık ekipleri oluşturuldu. Ekiplerimiz, kutsal topraklara gitmeye hazırlanan hacı adaylarımızın muayenelerini havalimanında yapacak, menenjit aşıları yapılmamış olanları aşılayacak. Kutsal topraklarda da sağlık ekiplerimiz kendilerine yardımcı olacak. Hac dönüşü hasta olanların muayeneleri yapılacak. Acil olanlar, Sağlık Bakanlığımızın ilgili hastanelerine götürülüp tedavilerine yardımcı olunacak."
- Hacı adaylarına sağlık risklerine karşı uyarılar
Diyanet İşleri Başkanlığı ile yürütülen ortak çalışma kapsamında, hacı adaylarına sağlık risklerinden ve enfeksiyonlardan korunma yöntemlerini anlattıklarını ifade eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Hacı adaylarımıza bu seminerlerde, enfeksiyonlardan korunmak için ellerini sık sık sabunla yıkamaları, su ve sabun bulamazlarsa el dezenfektanı kullanmaları gerektiği anlatılıyor. Yine hacı adaylarımız kalabalık ortamlarda maske kullanmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmamalılar. Hastayken başkalarıyla temastan kaçınılmalıdır. Öksürürken, hapşırırken kağıt mendille ağız, burun kapatılmalı ve kullanılan mendiller çöp kutusuna atılmalıdır. Mendil yoksa öksürme ve aksırma esnasında kolun iç kısmı ile ağız ve burun kapatılmalıdır. Hayvan pazarlarından özellikle deve çiftliklerinden, çiğ deve sütü içmekten ve sokaklarda satılan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. İçmek için güvenli olmayan sular mutlaka kaynatılmalıdır."
Hatipoğlu, adayları, kaynağından ve tazeliğinden emin olunmayan gıdaları yememeleri ve sağlık kuruluşlarına başvurduklarında iğnelerin tek kullanımlık olmasına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Kaynak : AA