Bugun...

Ahmet Savaş
Hacılarımıza Faydalı Bilgiler
Tarih: 02-08-2014 17:06:00 Güncelleme: 05-08-2014 17:01:00


Bildirilen hareket noktasında zamanında bulunup, görevlilerimizle irtibata geçiniz

Gidişiniz önce Mekke-i Mükerreme’ye ise, ihram ve terliklerinizi havaalanında giymek üzere yanınıza alınız. Önce Medine-i Münevvere’ye gidenler ihram giymeyeceklerdir.

Transfer ve gezilerinizde aceleci olmayınız. Hoşgörü ve dayanışmayı göz ardı etmeyiniz.

Gezilerde grupla birlikte hareket edip, zaman kayıplarını en aza indirmede görevlilere yardımcı olunuz.

Hizmetinizdeki rehberlere yolculuk boyunca yardımcı olunuz, dikkatle dinleyiniz.

Kusurlu ve hatalı insanlar göreceksiniz, onları anlayışla karşılayınız. Sıhhatinize dikkat ediniz. Bu konuda tıbbi tavsiyeler yazımız vardır okuyunuz.

Hac rehber kitapçıklarımızı mutlaka okuyunuz.

Ağır yağlı ve kızarmış yiyecekler yemeyiniz.

Bol bol zemzem içiniz.

Giydiğiniz elbiselerin ter emen ve sıcağı fazla geçirmeyen pamuklu ve keten cinsinden elbiseler olmasına dikkat ediniz. Medine, sabah ve akşamları rüzgarlı olduğundan yelek veya hırka almanız tavsiye olunur. Sık sık duş almak hem ibadetlerinizin sevabını artırır, hem daha temiz ve sağlıklı olmanızı sağlar. Sizi tanıtıcı kimlik veya evrakı yanınızdan eksik etmeyiniz. fazla parayla dolaşmayınız. Bu konuda Mekke ve Medine görevlilerimizden bilgi alınız.

Tavaf ve say esnasında kimseyi incitmeyiniz. Hacer-ül Esved’i öpebilmek için başkalarına zarar vermeyiniz.İstilam ederek ( uzaktan selamlayarak ) görevinizi yapınız. Yanınıza fazla ağırlık almayınız. ( Uçakta kilo sınırı 20 kgdır

Kendinizi lüzumsuz eşyaları taşımak zorunda bırakmayınız. Size en çok lazım olabilecek şeyleri önceden belirleyiniz.

Dönüşte fazla eşyalarınızı kargo ile gönderebilirsiniz. El çantalarınıza kesici alet, metal eşya koymayınız. Otel kartınızı mutlaka yanınıza alınız.

Medine’de namazlarınızı Mescid-i Nebevi’de kılmaya çalışınız. Mekke’de de boş vakitlerinizde Kabe’yi tavaf ve tefekkürle değerlendiriniz.

Tefekkürün gündemi geçmişinizin muhasebesi ve Geleceğinizin planlanması olmalıdır. Hac günleri yoğun olacağından nafile tavaf konusunda ısrarlı olmayınız!Para olarak Dolar veya Riyal götürebilirsiniz. ( Yolculuk süresince günlük 20 $ - 40 $ arası yeterlidir. 100 $ = 373 Riyal )

Ülkeye döndüğünüzde Hac yapmanın olgunluğunu her halinizle ispat ediniz. Hac yolcuları bulunduğu bölgenin örnek insanı olmak durumundadır. Siz de örnek olunuz.

Problemlerinizi mutlaka görevlilerimize ulaştırınız.

HAC SEYAHATİ YOLCULARIMIZA TIBBİ TAVSİYELER

Yanınızda götürebileceğiniz eşyalardan bazıları;

İhram ( erkekler için)

Havlu

Kokusuz sabun, Kulak Pamuğu, güzel koku

Misvak veya Diş fırçası ve macun.

Terlik ( Ortopedik tavsiye olunur)

4 veya 5 kat iç çamaşır.

İki pantolon.

Üç gömlek

İki çift çorap.

İki mendil.

Küçük bir makas.

Tırnak makası, ayna

Hırka veya yelek

Her zaman ihtiyaç duyduğumuz şahsi ihtiyaçlarınız.

Kalem, küçük bir defter, Kur’an GENEL TAVSİYELER

Hac yolculuğuna hazırlanırken tansiyon, kalp, şekeri vb. rahatsızlıkları bulunan yolcularımız mutlak olarak kullandıkları ilaçlarını mutlaka yanlarına almalıdırlar.

Soğuk içeceklerden ve klima cihazlarını gereğinden fazla çalıştırmaktan sakınarak Hac ve umre süresinde sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanız önemle tavsiye edilir.

Hac süresi içinde yolcularımızı bekleyen en büyük tehlike güneşin çarpmasıdır. Bu nedenle yolcularımızın görevlilerin bu konudaki uyarılarına titizlikle uymalı. Gündüz saat 10.00 – 16.00 arasında zorunlu olmadıkca güneşe çıkmamalıdırlar.

Ayrıca Hac ve umre yolculuğu süresi içinde pişik, ishal, üst solunum yolu ve ürüner sistem enfeksiyonları sıkça görülmektedir. Bu nedenle yolcularımızın beraberinde bulundurmalarında fayda olacağı düşünülen ilaçların yer aldığı örnek reçete aşağıda sunulmuştur.

Ampisina 1 gr tablet

Bactrim fort tablet

Novalgin tablet, Aspirin tablet

Bepanthene pomad, Terramicine pomad.

LÜTFEN UNUTMAYINIZ!

MESCİD-İ Nebi ve Kabe-i Muazzama’da farz namazlarından sonra genellikle cenaze namazı kılındığından son sünnetlere hemen kalkmayıp, cenaze namazı kılmak daha sevaptır.

Son yıllarda 24 saat açık tutulan Mescid-i Nebi, yatsı namazından sonra kapatıldığı da oluyor, Kabe-i Muazzama 24 saat açıktır.

Mescid-i Nebi ve Kabe-i Muazzama içindeki tüm sular zemzem suyudur. Nafile yaptığınız tavaflardan sonra da tavaf namazı kılmayı unutmayınız. Çünkü tavaf namazla biter.

Seyahatimizle ilgili duyurulan otellerde Namaz Vakitleri, Gezi Programı, Ayet ve Hadisler, Transfer Bilgileri duyuruları her gün yazılacağından bu duyuruları mutlaka okuyunuz. SUUDİ ARABİSTAN’I TANIYALIM!

PARA BİRİMİ: Riyal, 100$ = 450 SR

UÇUŞ SÜRESİ: 3 saat 15 dakikadır.

SAAT FARKI: 1 Saat Nisan ayı itibari ile aynı

İKLİM – HAVA SICAKLIĞI :

Bu yılki hac mevsiminde iklimin en yumuşak olduğu zamana geldiğinden, gündüzleri çok rahatsız etmeyecek sıcaklık, akşamları klima aratmayacak serinlik olabilir. Medine her zaman Mekke’ye göre daha serindir. Bu mevsimde sıcaklık gündüzleri 25-30ºC akşamları 15 - 20ºC şeklindedir. Bu hava sıcaklıkları özellikle İstanbul ile nem açısından mukayese edilmemelidir.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DETAYLAR:

Genel bir sağlık sıkıntısı hissedilmiyor. Musluk suları klorlansa da şişe suyu içilmesi tavsiye ederiz. Ayrıca bulunduğumuz bölge haremin hemen yakını olduğundan hastane mevcuttur. Her türlü sağlık probleminde bu hastanelere gidilebileceği gibi Türk hastane ve sağlık ocaklarına da gidilebilir. Hacılarımızın bilinen sağlık sorunları ile ilgili ilaçlarını buradan tedarik ederek getirmeleri oraya bırakmamalarını tavsiye ederiz. Aşırı yoğunluk sağlık kuruluşlarının hizmetlerini zaman zaman aksatabilmektedir.

GİYİM:

Havanın genel olarak sıcaklığı nedeniyle ince kıyafetler götürmelisiniz. Bunlar keten elbiseler ve pamuklu giyisiler olmalıdır. Ancak her ihtimale karşı akşamları bir cekete veya hırkaya ( yelek ) ihtiyacınız olabilir. Hac zamanında İhramınızı seçerken kalın olanı tercih ediniz. Arafat ve Müzdelife gecesi havanın serinliğine karşı korumanız bu ihramlarla sınırlı kalacaktır.

TÜRKİYE’YE TELEFON NASIL AÇILIR:

00 + 90 + alan kodu + telefon numarası ( alan kodu sıfırsız çevrilecek )

SUUDİ ARABİSTANA TELEFON NASIL AÇILIR:

00 + 966 + alan kodu + telefon numarası

Mekke Alan Kodu: 2

Medine Alan Kodu: 4

Türkiye’den getireceğimiz cep telefonları uluslararası kullanıma açık olanlar çalışmaktadır. Ayrıca otel telefonunun pahalı olması sebebiyle daha ucuz olan telefon kartları ile de otel dışından telefon edebilirsiniz.

CEP TELEFONU KULLANILABİLİR Mİ?

Türkcell, Vodafone ve Avea hatlı cep telefonları hattın yurtdışı kullanımına açılması ile kullanılabilir. Ancak Arabistan’da Türk Operatörleri fazla tercih edilmezler, konuşmak çok pahalıdır. Ayrıca Arabistan’da ki yerel telefon konuşma ve mesajlaşma için ideal ve ucuzdur bu hatlar da kullanılabilir.

ALIŞVERİŞ: Buradan Riyal veya USD götürebilirsiniz. Bazı yerlerde kredi kartınızı da kullanabilirsiniz. Günün hemen her saati dükkânlar açıktır. Hediyelik alışverişinizi Mekke ve Medine’den temin edebilir; hurma alışverişinizi Medine’den yaparsınız. Bu arada uçaktaki yük hakkınızın 30 kg. olduğunu unutmayın. Dolu zemzem bidonunuz şirketimizce sizlere dağıtılacaktır.



Bu yazı 23979 defa okunmuştur.

YORUMLAR



YAZARIN DİĞER YAZILARI