Bugun...
Acentalar Başbakana Mektup Yazıyor
Tarih: 02-08-2014 16:59:00 Güncelleme: 02-08-2014 16:59:00 + -


Seyahat Acentaları Türk Hava Yolları konusunda Başbakana mektup yazıyor...

 Acentalar Başbakana Mektup Yazıyor

RECEP TAYYİP ERDOĞAN
T.C. BAŞBAKANI
ANKARA 


Sayın Başbakanım,  

Bizler Türk Hava Yollarının uçak biletlerini satan yetkili bayileri ve bu bayilerin yetkili alt Seyahat Acentalarıyız.

Sayıları 430 adeti bulan iç ve dış hat uçak bileti satan IATA bayisi yanında 75 adet sadece iç hat bileti satan bayisi ve en az 1500 adet de bu seyahat acentelerinden aldıkları bileti satan alt bayi vardır. 

Bütün bayilerin çalıştırdıkları personel sayıları ve onların bakmakla yükümlü  oldukları aileleri ile birlikte 25.000 kişilik bir istihdam sayımız mevcuttur.

Türk Hava Yolları bayisi olmak için en az 300 - 450 bin dolarlık teminat mektubu verilmesi ve belli kursları bitirmiş personel çalıştırmak zorunluluğu vardır. Anadolu bayilerinde Türk Hava Yolları’na verilen teminat miktarı biraz daha düşüktür.

Bu teminat mektuplarını vermek için evlerimizi ipotek ettik. Acenteliğimiz sona erse bile en az iki yıl bu mektupları alamıyoruz.

01 Nisan 2007 tarihinde Türk Hava Yolları tek taraflı bir karar alarak acentelerine komisyon vermeyi durdurmuştur.

Acentelerin hizmet bedeli alarak çalışabileceğini, bunu kabul etmeyen acente ile bayi ilişkisinin sonlanacağını belirterek hakim durumunu kullanıp tadil sözleşmesi de imzalatarak bu durumu kabul ettirmiştir.

Bu tadil sözleşmeleri imzalanırken, Meslek Örgütümüz TÜRSAB maalesef üyeleri olan seyahat acentelerini uyarmadığı gibi, bu sözleşme metinlerinin daha insaflı hale gelmesini de sağlamamış ve acentelerin hakları ellerinden alınırken sessiz kalmıştır.

Bu tadil sözleşmelerinin imzalanmasından aldığı yetki ve güçle Türk Hava Yolları yönetimi kendi internet sitesinden bayileri olan seyahat acentelerinden daha düşük fiyata uçak bileti satmaya başlamıştır.

01 Ağustos 2008 tarihi itibariyle iç hatlarda fiyatı düşük uçak biletlerinde 5YTL, fiyatı yüksek iç hatlarda 10YTL daha düşük, Dış hat uçak biletlerinde Avrupa da 30YTL, Amerika ve Uzakdoğu da 50-80YTL daha düşük ücretle uçak bilet satımına başlamıştır.

Ayrıca 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren de daha da düşüğe satacağını açıklamıştır. Bu durumda biz bayilerin, Milli Havayolumuz Türk Hava Yolları’nın altında uçak bileti satma şansımız olmadığı gibi kendisi ile aynı fiyata satmamız halinde ise hiç bir kazancımız olmadığı için işletmelerimizi kapatmaktan başka bir çaremiz kalmamaktadır. Yaklaşık 25.000 kişiyi de işsizlik beklemektedir.

Bu konuyla ilgili Türk Hava Yolları yönetimi Acentelerin kapanmasının doğuracağı sonuçlarla ilgilenmemekte ve Star Alliance Hava yolları içinde internet satışı en düşük havayollarından birisinin Türk Hava Yolları olduğunu belirterek, Yurt dışındada internet fiyatlarının daha düşük olduğunu, Türk Hava Yollarının internet kullanma oranının artması gerektiği için bu uygulamaya geçtiklerini belirtmektedirler.

Yurt dışında Havayollarının internet fiyatları düşük olmasına rağmen, Seyahat Acentelerine ek komisyon ve özel fiyat uygulaması olduğundan müşterilerine havayolu internet sitesi ile aynı fiyatı verebilmektedirler.

Bizde ise bu uygulama sadece bazı büyük Seyahat Acentelerine yapılmaktadır. Türk Hava Yollarının “Protokol Fiyatları” ve “Teşvik Primi” uygulamaları ile büyük Seyahat Acenteleri desteklenmektedir.   

Türk Hava Yolları yönetimi dağıtım ağının önemi ve ülkemiz ekonomik koşulları ve Özellikle Anadolu Seyahat Acentelerinin  daha hızlı kapanacak olmalarına duyarsız kalmakta ve 444 0 849 call centeri ve www.THY.comdan sürekli yaptığı reklamlarla müşterilerimiz elimizden almaktadırlar.

En son olarak Maksimum kartla antlaşma yapmış ve bu antlaşmanın sadece kendi callcenteri ve İnternet sitesinde geçerli olduğunu ilan ederek Seyahat Acentelerinin kapanması ve dışlanmasını istediklerini açıkça ortaya koymaktadırlar. 

Sayın Başbakanım, bu durumdan bizi ancak ve ancak sizin kurtaracağınıza inanıyoruz ve sizden başka çaremizin olmadığını düşünüyoruz.

Türk Hava Yollarının uygulamasını durdurmanız için gereğini arz ediyoruz.

Saygılarımızla

 



Bu haber 2426 defa okunmuştur.

Etiketler :

YORUMLAR



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Haberler HABERLERİ