Bugun...
KABEDE İNŞAAT
Tarih: 03-11-2017 14:38:00 Güncelleme: 03-11-2017 14:44:00 + -


Haremeyn İşleri Genel Müdürü ve Mescid-i Haram İmam Hatibi Dr. Abdurrahman Südeys'in verdiği bilgiye göre Zemzem kuyusunda rehabilitasyon / iyileştirme projesi fiili olarak 10 Safer 1439 yani 30 Ekim 2017 pazartesi günü itibarı ile başladı.

KABEDE İNŞAAT 
Haremeyn İşleri Genel Müdürü ve Mescid-i Haram İmam Hatibi Dr. Abdurrahman Südeys'in verdiği bilgiye göre Zemzem kuyusunda rehabilitasyon / iyileştirme projesi fiili olarak 10 Safer 1439 yani 30 Ekim 2017 pazartesi günü itibarı ile başladı.
Proje iki bölümde icra edilecektir:
Birincisi: Kabenin doğu bölgesinde yani kabe kapısı tarafındaki tavaf alanında makam-ı İbrahim arkasında tavaf namazı kılınan bölgede zemzem hizmetlerini kolaylaştırmak için zemzem kuyusuna ulaşan 5 geçiş tünelinin inşası… Bu tünellerin genişliği 8m, uzunluğu 120m olarak planlanmaktadır.
İkincisi: Mescidi Haram'ın alt zemininde zemzem kuyusunu korumaya yönelik yapılan eski yapılarından kalan beton ve demir tarzı malzemelerin ve çevresinin iyileştirilmesi, korunaklı ve sağlıklı hale getirilmesi… Bu aşamada Kuyunun iyileştirilmesi, kaçak ve sızmaların önlenmesi, dezenfektasyon işlemlerin yapılması için zemzem kuyusu etrafında güçlendirme çalışması yapılmış olacak. Bunun için de beş metrelik bir kazı çalışması başlamış durumdadır.
Bu proje ile imkan ölçüsünde zemzem ve kaynağına zarar vermesi muhtemel unsurları azaltmak ve daha kaliteli daha sağlıklı sunum yapabilmektir.
Ramazan ayına yetiştirilmesi planlanan yedi aylık bu projenin başarı ve kolaylıkla tamamlanmasını diliyor, Umreye gelen kardeşlerimizin daha duyarlı ve daha anlayışlı davranmalarını izdihamlara sebebiyet verecek ortamlardan kaçınmalarını diliyorum.
Kabe seviyesindeki metaf alanına girişler sadece kabenin batı tarafından Yani Mescidin Fehd kapısı tarafından yapılabilmektedir. Tavaf sonu çıkışlar da sa'y alanı civarından yapılmaktadır. Güney bölgesine yani Mesfele tarafına gidecekler Safa Tepesi; Kuzey bölgesine yani Babı Ali, Gazze tarafına gidecekler Safa ve Merve tepesi kapılarından çıkabilmektedir.
Üst katlarda tavaf yapmak isteyenler için böyle bir sınırlandırma yoktur, herkes geldiği cihetten giriş ve çıkış yapabilecektir Bu nedenle de umreye gelen kardeşlerimizin üst katlarda tavaflarını yapmalarını tavsiye ederiz.
Kapıda görevli kişilerle tartışma ve sözlü münakaşalara girmeden sabır ve teenni ile ibadetlerini yapmaları ve onların çalışma disiplinine ve sistemine saygı ve anlayış gösterilmesi önem arz ediyor. Hz. İsmail'in mirasına sahip çıkanlara, onu koruyan ve kollayanlara teşekkürü borç biliyoruz.
Yeni umre dönemi de hayırlı olsun.




Bu haber 2523 defa okunmuştur.

Etiketler :

YORUMLAR



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Haberler HABERLERİ